Безкоштовний TEST-DRIVE

Випробуй систему ЛІГА:ЗАКОН на практиці!

Система VERDICTUM

Система класифікації, обробки та аналізу текстів судових рішень

16.07.2023

З Днем бухгалтера!

День бухгалтера України

Вітаємо всіх бухгалтерів з професійним святом!

День бухгалтера – свято дуже необхідних кожному підприємству та установі працівників, на яких завжди лежить величезна відповідальність за дотримання законодавства та збереження фінансово-матеріальних цінностей. Адже в сучасному світі бухгалтерський облік – необхідна складова стабільної діяльності будь-якого підприємства, основа для ухвалення управлінських рішень.

Від щирого серця бажаємо здоров'я та щастя, розважливості та впевненості, професійного зростання, а також великого успіху, який нехай супроводжує у всіх справах!

І щоб дебет завжди сходився з кредитом!

16 липня – День бухгалтера України. Дата свята обрано не випадково – цього дня 1999 року було прийнято Закон України № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Цей Закон визначає правові основи регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні. Відповідно до Закону, метою ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття повних рішень, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.

До 2004 року свято неофіційно відзначалося федерацією аудиторів та бухгалтерів України, проте Указом Президента України № 662/2004 від 18.06.2004 цей день було офіційно оголошено Днем бухгалтера.

А Міжнародним днем бухгалтерії вважається 10 листопада. Саме цього дня 1494 року у Венеції була опублікована велика книга Луки Пачолі (Luca Pacioli) «Все про арифметику, геометрію, пропорції та відносини» (Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita), в якій автор спробував упорядкувати знання тогочасної математики.

Лука Пачолі
Лука Пачолі

Один із розділів книги називався «Трактат про рахунки та записи» (Particularis de computis et scripturis) і містив докладний виклад бухгалтерської справи Венеції. Це була перша друкована книга про метод подвійного запису у бухгалтерському обліку, книга, яка стала основою створення багатьох широко поширених робіт з комерційної бухгалтерії. У книзі було описано більшість облікового циклу у тому вигляді, як він відомий на сьогодні.

Пачолі описав використання журналів-ордерів та регістрів бухгалтерського обліку, також він зробив зауваження щодо того, що службовець не зможе спокійно лягти спати доти, доки дебет не зійдеться з кредитом. Також у книзі було дано багато інших термінів, прикладів. Тобто ця книга містила спеціальні знання, потрібні для повноцінної роботи бухгалтера.

Луку Пачолі називають «батьком бухгалтерії», хоча він не був ні винахідником, ні розробником системи бухгалтерії. Він лише описав методи, які використовували у своїй роботі венеціанські торговці в період італійського Ренесансу.

Численні подробиці тогочасних бухгалтерських прийомів, викладені Пачолі, стали основою, якою протягом наступних п'яти століть керувалися у працях з бухгалтерії.

Ця найцінніша книга збереглася на сьогодні лише в семи примірниках. Майже не оцінена за життя автора, вона дала світу бізнесу мову, якою він користується досі.

Безкоштовний TEST-DRIVE

Випробуй систему ЛІГА:ЗАКОН на практиці!

Система VERDICTUM

Система класифікації, обробки та аналізу текстів судових рішень

ЛIГА, ЛІГА:ЗАКОН, LIGA:ZAKON – є зареєстрованими торгівельними марками ІАЦ «Ліга»